Mentale weerbaarheid
Agenten komen dagelijks met stressvolle situaties in aanraking. Een noodmelding, agressie, niet wetend wat zich achter de voordeur afspeelt, verkeersongelukken. We kunnen ons er allemaal wel een voorstelling bij maken.
Om goed te kunnen handelen in deze heftige situaties is het belangrijk dat agenten ‘mentaal weerbaar’ zijn. Dit houdt in: het inzetten van mentale tools om het stressniveau optimaal te houden. Want nee, een te laag stress niveau is natuurlijk ook niet gewenst in bepaalde situaties.
Binnen trainingen ‘Mentale Kracht’ worden deze vaardigheden aan de agenten aangeleerd. En hier kom ik als trainingsacteur aan te pas.
Sinds 2012 ben ik werkzaam via trainings-acteursbureaus Act Inc. & Take 4ce. Zij leveren acteurs voor de Politie Academie. De afgelopen vier jaar heb ik vrijwel wekelijks de ‘Mentale Kracht’ trainingen mogen inzetten in Rotterdam en Den Haag.
Aan trainingsacteren zitten twee leuke aspecten:
1). Je krijgt ‘een kijkje in de keuken’ van een bedrijf of organisatie.
Bij de politie gaat hier uiteraard een screening aan vooraf. Vervolgens opent een stoere wereld zijn deuren, met schietbanen, rauwe praktijkruimtes en hele winkelstraten en woonkamers die zijn nagebouwd voor de huiselijk geweld en slecht nieuwsgesprekken.
2). Als trainingsacteur leer je misschien zelf nog wel het meest.
Natuurlijk moet je dit met een korreltje zout nemen. Binnen trainingen staan de deelnemers centraal en is een acteur ‘het levend lesmateriaal’. Echter is het wekelijks uitmaken van een bepaalde training wel een goede leerschool. Belangrijke vaardigheden blijven je met de kracht van de herhaling wel bij.
De gewone burger kan ook veel leren van de politietrainingen. Wie wil er nu niet Mentaal Weerbaar zijn?!
Daarom hier mijn 3 tips Mentale Kracht voor de leek:
1). Visualiseer
Agenten wordt aangeleerd om 1 moment rust te nemen voor ze een heftige situatie instappen. In dit moment stellen zij zich voor wat ze zouden kunnen verwachten. Doelen stellen gaat hiermee samen. Met een plan van aanpak kunnen ze gerichter te werk gaan en laten zij zich minder snel afleiden door zaken die er niet toe doen.
Spannende situatie? Visualiseer wat je denkt te verwachten en wat je van plan bent te gaan doen.
2). Ademhalen
Er is een ‘ideale spanning’ die verschilt per persoon en per situatie. Wanneer je onder spanning bent zul je sloom reageren en misschien niet scherp genoeg zijn om alles waar te nemen. Te veel spanning verbetert ook de prestatie niet.
Hoe kun je jouw spanning beïnvloeden? Minder spanning (bv. voor een sollicitatie of presentatie) rustig ademhalen. Meer spanning: lichaam activeren door bv. te springen.
3). Reflecteer op eigen handelen
Soms gaat een situatie niet zoals je wilt. Bij agenten is dit niet anders. Bijvoorbeeld: iemand overlijd na een verkeersongeluk. Agenten krijgen aangeleerd om te reflecteren op hun eigen handelen. Wat is daar je gevoel over? Hierbij zegt je gevoel meer dan rationele argumenten.
Heb je gedaan wat je wilde doen? Wat ga je de volgende keer anders doen?