Jezelf voorstellen met Storytelling

Gepubliceerd op

Storytelling is een krachtig middel in presentaties. Je vertelt een verhaal en je publiek hangt aan je lippen. Als je verhaal goed is opgebouwd, zijn zij benieuwd naar hoe het afloopt. Net als in een film of boek.

Bij verhalen gebeurt er iets bijzonders in onze hersenen: we gaan een plaatje voor ons zien, ons identificeren met de hoofdpersoon en voelen mee met zijn of haar emoties. Hierdoor wordt de inhoud voor ons goed voor te stellen en zullen we dit veel makkelijk onthouden dan ‘bullet points’.

In zakelijke presentaties kan Storytelling heel inspirerend werken. Kijk maar eens naar de opbouw van vrijwel iedere TED-talk. 

Pas jij Storytelling al toe in jou presentaties of training? Ik gisteren nog: ik gaf het vak ‘Storytelling’ aan trainees van Yacht waarbij ik mijzelf voorstelde met een verhaal. Benieuwd naar wat ik vertelde? Zie hieronder mijn verhaal:

Wie kent dit boek van Jip en Janneke? Als je in de jaren ’90 geboren bent, is de kans groot!

Toen ik 4 jaar oud was, lazen mijn ouders hier iedere avond uit voor. Op een gegeven moment was het hele boek uit en mocht ik een verhaaltje uitkiezen.  Ik koos iedere avond voor ‘Pannenkoeken bakken’. 

Waarom mijn ging mijn voorkeur uit naar Pannekoeken bakken? Het is helemaal geen spannend verhaal. Er gebeurt eigenlijk niets. Ze bakken Pannenkoeken, eten ze op en that’s it. 

Misschien toch iets in mijn onderbewuste; want later, toen ik 16 jaar oud was, ging ik als bijbaantje werken in het Pannenkoekenhuis. En hier heb ik mijn man leren kennen!

Terug naar de 4-jarige Eva. Ik zat in groep 1 en wilde graag op de stoel van de juf zitten. Dit mocht helaas niet, maar daar had ik iets op bedacht: ‘Juf, ik kan lezen! Zal ik het verhaaltje ‘Pannenkoeken bakken’ voorlezen en dat ik dan op uw stoel zit?’. De juf vond het goed. 

Mijn ouders lazen de afgelopen weken iedere avond het verhaaltje van Pannenkoeken bakken voor en ik kende het korte verhaaltje inmiddels woord voor woord uit m’n hoofd. De juf dacht dat ik kon lezen! 

Vervolgens mocht ik ook in de andere groepen 1 het verhaal komen voorlezen. Steeds op de stoel van de juf. 

Sinds 8 maanden ligt dit boek, in Rotterdam, op de babykamer van mijn dochtertje.

Dit is een verhaal over verhalen vertellen. Daarnaast is het ook een verhaal over hoe je als klein kind al over bepaalde kwaliteiten en talenten beschikt. 

Zelf ben ik namelijk afgestudeerd als theaterdocent. Inmiddels geef allerlei trainingen als freelancer in gesprekstechnieken en… Storytelling. Als ik wil kan ik de hele dag acteren… en op de stoel van de juf zitten 😉 

Ik kan niet wachten om jullie verhalen te horen!

Terug naar overzicht